The Beatles Müziği Nasıl Değiştirdi?

03.06.2022
The Beatles Müziği Nasıl Değiştirdi?

Sadece 10 yıl (1960-70) etkin olsa da kurulduğundan itibaren The Beatles, birçok alanda günümüz sanatçı ve gruplarını etkilemiştir. Müziğin yanında Batı Kültürü’nde de etkisi olmuştur. Peki The Beatles, müziği nasıl değiştirmiştir?

Kayıt Teknikleri

Daha önce müzik dünyasında görülmeyen ve günümüzde hala daha kullanılan ses teknikleri, ilk olarak The Beatles şarkılarında görülmüştür. 1965 tarihli “Rubber Soul” albümüyle birlikte grup yeni sesler keşfetmeye başlamıştır.

1966 tarihli “Revolver” albümünde grup ilk defa çift kanallı vokal kaydını kullanmıştır. John Lennon, kayıtlar sırasında sesinin beğenmediğini grubun prodüktörü George Martin’e söylemiştir. Ses mühendisi Ken Townsend ise aynı vokal kaydını üst üste koyma fikrini ortaya atmıştır. Flanger adı verilen bu efekt, ilerleyen yıllarda müzik dünyasında büyük bir rol oynamıştır. Aynı albümde bulunan ve bir Hint enstrümanı olan Sitar ile desteklenen “Tomorrow Never Knows” şarkısında ise kayıt bantları döngüye alınarak o dönemde alışılanın dışında bir ses yaratılmıştır. İlginç olan başka bir şey ise tüm şarkının aynı akor üzerinde sürmesidir. “I’m Only Sleeping” şarkısında George Harrison tarafından kaydedilen gitar solosu şarkıya ters bir şekilde eklenmiştir. Bu da John Lennon’ın evinde bandı ters bir şekilde takmasıyla bulduğu bir konsepttir. Tersten kayıt adı verilen bu teknik daha sonraları The Beatles başta olmak üzere müzik dünyasında kullanılmıştır.

Filmler

MTV’nin kurulmasından 17 yıl önce, 1964 yılında grup, ilk filmi olan “A Hard Day’s Night”ı yayınlayarak döneme damgasını vurmuştur. Filmde kullanılan çekim teknikleri, şu anki müzik kliplerinin öncüsü olarak kabul edilir. Elvis Presley’nin filmlerinden farklı olarak The Beatles’ın filmlerinde müzik ön plandadır. Günümüz müzik dünyasında bakıldığında bir sanatçı/grubun en önemli gelir kaynaklarından biri olan müzik kliplerine The Beatles öncülük etmiştir.

Eleanor Rigby

Revolver albümünde bulunan Eleanor Rigby şarkısı, yalnızlık üzerine olduğundan dolayı döneminin pop şarkılarından ayrılmıştır. Şarkıdaki iki karakter Eleanor Rigby ve Father McKenzie, yalnızlık etrafında buluşan iki karakterdir. Yalnız ölen ve cenazesine kimsenin gelmediği Eleanor Rigby’i, yine yalnız olan Father McKenzie gömmüştür. Şarkıda grup üyelerinin hiçbiri enstrüman çalmamış, yaylılar ise prodüktör George Martin sayesinde daha vurucu hale gelmiştir.

Albüm Kapakları ve Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Rubber Soul’dan önceki albüm kapaklarına bakıldığında Rubber Soul’daki değişim görülebilmektedir. Kapakta bulunan fotoğraf bir hata sonucu yamuk olsa da grup üyeleri bunu beğenmiş ve böyle kalmasını istemişlerdir. Rubber Soul aynı zamanda grubun isminin kapakta yer almadığı ilk albümdür. Kapakta bulunan Rubber Soul yazısı da ileride müzik dünyasında sıkça görülecek psychedelic efektli yazı stilindedir. The Beatles’tan önce albüm kapakları çoğunlukla sanatçı ya da grubun çekilmiş fotoğraflarından oluşuyordu. Grubun erken dönem albümleri bu akımı takip etse de Rubber Soul albümünden itibaren o dönemden bakıldığında garip, günümüzden bakıldığında ise ikonik albüm kapakları vardır.

Albüm kapakları arasında özellikle “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” dikkat çekicidir. Çeşitli yerlerinde Progressive Rock esintileri görülen albümün içeriği de kapağı kadar önemlidir. The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ismiyle alter egolarından oluşan yeni bir müzik grubu kurmuştur. Bu olay, grubun tamamen kendi kafalarındaki müziği yapmak istemeleriyle açıklanabilir. Böylece Sgt. Pepper’s, ilk konsept albüm olarak müzik tarihinde yerini almıştır. Plakların iç tarafına yazılan şarkı sözleri de ilk bu albümde görülmüştür. İlk stüdyo albümleri “Please Please Me”’nin 10 saatte kaydedildilmiştir. Sgt. Pepper’s kaydı ise 5 ay sürmüştür. 5 ay, grubun hayranları için alışılmadık bir aralıktır. Ünlü müzik dergisi Rolling Stone’un 2003 yılında yaptığı “500 Greatest Albums List” listesinde 1. sırada Sgt. Pepper’s vardır. Albüm kapağının tasarımı Jann Haworth ve Peter Blake tarafından yapılmıştır. Aleister Crowley, Edgar Allan Poe, Bob Dylan, Marilyn Monroe, Karl Marx, Sigmund Freud, Oscar Wilde, gibi dünya tarihine damga vurmuş isimler bulunur. The Beatles üyeleri bir kere kendileri, bir kere de hayali grup olan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band olarak kapakta iki kere bulunmuşlardır. Albüm kapağına İsa, Adolf Hitler, Mahatma Gandhi gibi kişiler koyulmak istense de tartışmalı kişiler olduklarından dolayı albüm kapağında yer almamışlardır.

Şarkılardaki Gizli Mesajlar ve Komplo Teorileri

Grup üyeleri “backmasking” adında, sadece tersten dinlenildiği zaman anlaşılabilen ses kayıtlarını kullanarak dinleyicilere sunmuşlardır. Grubun hayranları için başta küçük birer sürpriz yumurta olsa da “Paul is dead.” adlı komplo teorisi birçok tartışmaya yol açmıştır. Nereden geldiği bilinmeyen iddialara göre Paul McCartney, Kasım 1966’da stüdyodan sinirli bir şekilde çıkmış ve trafik kazası geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir. Satışların düşmesini istemeyen plak şirketi ise hemen McCartney’nin bir benzerini bulup onun yerine geçirmiştir. Kimi şarkılarda bulunan gizli mesajlar da olayı saklamak zorunda olan diğer grup üyelerinin dinleyicilere verdiği ipuçlarıdır. Sgt. Pepper’s albümünün cenaze töreni temalı kapağı, yerde duran ve çiçeklerden yapılma bas gitar (Paul McCartney, grubun basçısıdır.) bu iddianın hayranların gözüne çarpmıştır. Beyaz Albüm olarak bilinen The Beatles albümünün “I’m So Tired” şarkısının sonundaki kısım tersten dinlendiğinde “Paul is a dead man, miss him, miss him.” cümlesi duyulur. Aynı şekilde “Strawberry Fields Forever” şarkısının sonunda “I buried Paul” (Paul’u gömdüm) cümlesinin duyulduğu iddia edilse asıl söylenen “Cranberry Sauce” kelimeleridir. 1969 yılında çıkan ve son kaydedilen The Beatles albümü olan Abbey Road’da ise Paul McCartney, diğer üyelerin aksine çıplak ayakla poz vermiştir. Çıplak ayakların Hint kültüründe ölümü temsil ettiği bilgisi üzerine hayranlar için teoriyi daha da güçlendirecek bir kanıt ortaya çıkmıştır. Bunların hepsine rağmen Paul McCartney’nin ölümüyle ilgili herhangi bir resmi kanıt bulunmamaktadır.

Backmasking tekniğini bu şekilde kullanan grup sadece The Beatles değildir. Iron Maiden, Led Zeppelin, Pink Floyd gibi gruplar da kullanmışlardır. Bunun üzerine bazı ABD’li Hristiyan kuruluşlar, bu grupları insanların beynini şeytani mesajlarla yıkadıklarını söylemişlerdir.

Son Olarak

Günümüz modern müziğininin oluşmasında büyük bir rol oynayan The Beatles, müzik kadar popüler kültürü de değiştirmiş, bunu sadece 10 yıllık bir sürede yapmıştır. Müzik klipleri, ses teknikleri, albüm kapakları gibi konulara grubun büyük katkısı olmuştur. Günümüzde de hala The Beatles etkisi görülen müzikler mevcuttur.

 

Yazar: Kerem Karabulut

Editör: Merve Bektaş

 

Kaynakça:

500 Greatest Albums List (2003). Rolling Stone. Erişim adresi:

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/500-greatest-albums-of-all-time-156826/john-coltrane-a-love-supreme-165962/

Edmonds, K. (2016, Ocak). How The Beatles Changed Music. Digital Media Academy. Erişim linki:

https://digitalmediaacademy.org/how-the-beatles-changed-music/#:~:text=And%20one%20more%20thing%3A%20The,made%2C%20they%20forever%20changed%20music.

Hutton, A. (2021, Nisan). Why are we still obsessed with finding ‘secret’ messages in Beatles songs? How The Fab Four accidentally invented the music conspiracy theory. Independent. Erişim adresi:

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/the-beatles-secret-messages-conspiracy-theories-b1831559.html

Kayıran, C. (t.y.). A’dan Z’ye: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Bantmag. Erişim adresi:

https://magazine.bantmag.com/issue/post/57/940

Polat, T. (2017, Temmuz). SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND – 50. YIL ‘Biber Çavuş’un Yalnız Kalpler Kulübü Bandosu’ #tarih. Erişim Adresi:

https://tarihdergi.com/sgt-peppers-lonely-hearts-club-band-50-yil/

 

Görsel Kaynakça:

https://www.amazon.com/Sgt-Peppers-Lonely-Hearts-Club/dp/B0025KVLTM?ie=UTF8&psc=1&th=1&utm_source=spydrop

https://amerikapostam.com/product/the-beatles-abbey-road-anniversary-anniversary-edition-plak

https://www.esquire.com.tr/ekstra/kultur-sanat/2022/02/03/the-beatles-get-back-belgeseli-hakkinda-her-sey

https://www.latimes.com/entertainment-arts/music/story/2021-10-10/paul-mccartney-beatles-breakup-john-lennon-interview

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.