Veganlık Hakkında Bakış Açınızı Değiştirecek 7 Kitap!

Veganlık Hakkında Bakış Açınızı Değiştirecek 7 Kitap!

Hayvanların mal ve kaynak olarak kullanılmasına karşı olmak anlamına gelen veganlık felsefesinin beslenme, hayvan deneyleri  ve sağlık gibi konularla ilişkisini ele alan çeşitli kitapları bu yazıda sizler için derledik.

1. İnsan Neden Vegan Olur

Vegan hukuk profesörleri Gary L. Francione ve Anna Charlton’ın birlikte yazdığı bu kitap hayvanlara gereksiz yere acı çektirmenin yanlış olup olmadığı sorusu ile başlıyor. “Bizim büyük ahlaki şizofrenimiz” başlığı altında yavru bir kediyle yavru bir kuzu arasındaki farkın ne olduğunu, kediyi severken kuzuyu öldürüp yememiz için sağlam bir gerekçemiz olup olmadığını tartışan yazarlar bu kitapta hayvanlara olan bakış açınızı değiştirebilecek birçok konuyu tartışmaya açıyor. Veganlık felsefesini anlatırken okuyucuyu ahlaki sorgulamaya iten yazarlar “İyi ama…” şeklinde başlayan otuzdan fazla veganlık karşıtı argümana tek tek cevap veriyorlar. “İyi ama ya ıssız bir adada açlıktan ölmek üzereysem o zaman da mı hayvan yemeyeceğim?”, ”Veganlar proteini nereden alıyor?”, “Hayvanları yememiz tanrı buyruğu değil mi?”, “Hayvanlar da diğer hayvanları yiyor”,  “Balıklar gerçekten acıyı hissediyor mu?”, “Vegan beslenmek zor ve masraflı değil mi ?” gibi birçok sorunun cevabına ulaşabileceğiniz bu kitapta oldukça sade ve anlaşılır bir dil kullanılmış. 

Sayfa sayısı: 136

2. Hayvan Haklarına Giriş

Bu kitapta hukuk ve felsefe profesörü Gary L. Francione temel olarak “Hayvanları kullanırken onlara ‘insanca muamele’ etmek yeterli mi yoksa asıl sorun onları kullanmak mı?” sorusunu cevaplamaya çalışıyor.  Kendisi de bir vegan olan Francione, hayvanlar  insanlara ait mal ve kaynaklar olarak görüldüğü sürece acıyı azaltmaya yönelik yapılan hukuki düzenlemelerin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini savunuyor. Francione, kölelik sorununun kölelerin daha iyi şartlar altında kullanılmasıyla çözülemeyeceği gibi hayvan sömürüsünün de hayvanların mal olarak görülmesi son bulmadıkça çözülemeyeceğini savunuyor.

Sayfa sayısı: 328

3. Hayvan Yemek

Bu kitapta yazar Jonathan Safran Foer bizleri yemek yerken aldığımız kararları sorgulamaya itiyor. Fransızların köpeklerini sevmelerine rağmen atlarını yediklerinden, İspanyolların atlarını sevmelerine rağmen ineklerini yediklerinden, Hintlilerin ineklerini sevmelerine rağmen köpeklerini yediklerinden bahseden yazar  “Peki ya siz hangi hayvanları seviyor, hangilerini yiyorsunuz? sorusunu sorarak okuyucuyu hayvanlara davranış biçimi hakkında sorgulamaya itiyor. Hayvanları yemek kültürden bağımsız mantıklı bir davranış mı yoksa yalnızca öğrenilmiş bir gelenek mi sorusuna yanıt bulmak ve hayvan kullanımının insan hayatındaki yerine daha geniş bir pencereden bakmak isteyen okuyucular için bu kitap bir rehber olabilir.

Sayfa Sayısı: 352

 

4. Hayvan Deneyleri

Hayvan deneylerine karşı mücadele eden Deneye Hayır Derneği’nin kurucu üyelerinden Oğuzcan Kınıkoğlu ve Yağmur Özgür Güven’in birlikte yazdığı bu kitapta temel olarak hayvan deneylerinin gerçekten insanlık için güvenilir olup olmadığı bilimsel kanıtlar sunularak ele alınıyor. “Tarih boyunca bilimin gelişmesinde hayvan deneyleri nasıl rol oynadı?”, “Filozofların hayvanlara bakış açısı nasıldı ve hayvanları ne amaçla kullandılar?”, “Günümüzde deneylerde hayvan kullanılmasına gerek var mı?” gibi soruların yanıtlarının verilmeye çalışıldığı bu kitapta bilimsel kanıtlar ve sayısal verilere ek olarak deneylerde kullanılan hayvanların trajik hikayelerine de rastlayabilirsiniz. Bu kitapta yazarlar bizlere toplumda yer edinmiş bir kaygı olan hayvanlar üzerinde denenmemiş ürünlerin yeterince kaliteli ya da sağlıklı olmayacağı kaygısının yersiz olduğunu anlatırken aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılan biyomedikal araştırmalara karşı etik ve bilimsel çözümlerin doğmakta olduğunu müjdeliyorlar.

Sayfa Sayısı: 240

5. Vegan Beslenme

İç hastalıkları uzmanı Murat Kınıkoğlu veganlık felsefesinin beslenme pratikleri üzerine yazdığı bu kitapta okuyucularını daha uygar, sömürüsüz, etik ve daha sağlıklı olduğunu iddia ettiği bir beslenme düzenine davet ediyor. Kendisi de vegan bir doktor olan Kınıkoğlu yazdığı bu kitapta hayvansal gıdaların hangi hastalıklara yakalanma riskini arttırdığını ve az yağlı bitkisel beslenmenin bireyleri hangi sağlık sorunlarından koruyabileceğini açıklıyor. Kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, felç, kanser gibi çeşitli hastalıklara bitki bazlı ve hayvansal bazlı beslenmenin nasıl etki ettiğine dair bilimsel kanıtlara bu kitaptan ulaşabilirsiniz. Kitabın sonunda tamamı az yağlı ve vegan olan 14 kahvaltı, 32 sos, 19 çorba, 101 farklı kolay hazırlanan yemek ve 24 vegan tatlı tarifini detaylı anlatımıyla bulabilirsiniz.

Sayfa Sayısı: 208

 

6. Vegan Sağlık

Vegan Beslenme kitabının tamamlayıcısı niteliğinde olan bu kitapta bitki bazlı beslenmenin hem bazı hastalıklara yakalanma riskini azalttığına hem de bu hastalıklardan iyileşme sürecini hızlandırdığına değiniliyor. Vegan olmanın hem bireyin kendisi hem de birlikte yaşadığı diğer canlıların yararına olduğunu iddia eden Kınıkoğlu kitabında bitkisel beslenmenin kalp sağlığımızı, mental sağlığımızı ve hatta cinsel sağlığımızı nasıl olumlu yönde etkilendiğine dair bilgiler sunuyor. Bu kitapta gıda endüstrisinin insanlara dayattığı bilgilerin aslında güvenilir olmadığını dair kanıtlarla karşılaşabilirsiniz. Kitabın sonunda tamamı az yağlı ve vegan olan 12 kahvaltı, 5 harika sos, 2 ekmek, 6 yağsız çorba, 8 doyurucu salata, 6 yoğurt ve peynir, 21 kolay hazırlanan yemek ve 13 vegan tatlı tarifi bulabilirsiniz. 

Sayfa Sayısı: 256

 

7. Etin Cinsel Politikası

İnsanın doğa üzerinde kurduğu tahakkümle erkeğin kadın üzerinde kurduğu tahakküm arasında bir bağ olduğunu iddia eden ekofeminist teoriden yola çıkarak yazılmış bu kitapta, ataerki ile et tüketimi arasındaki diyalektik ele alınmıştır.  Ekofeminist yazar ve aktivist Carol J. Adams (2013) kitabında kadınların ve hayvanların maruz kaldığı şiddetin kaynadığının aynı ataerkil kültür yapısı olduğunu ve bu kültür içerisinde  kadınların da hayvanların da erkeklerden daha aşağıda konumlandırıldığını ifade etmektedir. Yazar, erkek egemen kültürün zayıf bulduğu her özneyi baskı ve tahakküm uygulayarak nesneleştirmeye çalıştığını böylece kadınlar ve hayvanların birey oluşlarının yok sayıldığını vurguluyor. Örneğin kadınların bedenlerinin bazı kısımları seksüalize edilirken hayvan bedeninin göğüs, but gibi belirli parçalarının tüketilebilecek yiyecekler olarak sunulmasıyla kadınlar da hayvanlar da nesnelere indirgenmektedir. “Et yemek, erkek iktidarının her öğünde yeniden ilan edilmesidir.” sözüyle et yemenin güç gösterisi olarak görülmesi nedeniyle erillikle bağdaşlaştırılmasına değinen Adams bu kitapta erkek şiddeti, et yeme kültürü ve militarizm arasındaki bağlantılara ışık tutuyor. 

Sayfa Sayısı: 400

 

Yazar: Ayşenur Deveci
Editör: Başak Tufan

 

Kaynakça: 

Görsel Kaynakça:

YAZAR BİLGİSİ
Ayşenur Deveci
Ayşenur Deveci, 1999 senesinde Nevşehir’de doğdu. Mef Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansına ek olarak Psikoloji ile çift anadal yapmakta. Amatör olarak fotoğrafçılık ile ilgilenen Ayşenur, çocukluğundan beri kitaplara, şiirlere ve yazmaya meraklı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.