The Strokes’un Mükemmel Geri Dönüşü: The New Abnormal

14.08.2022
The Strokes’un Mükemmel Geri Dönüşü: The New Abnormal

The Strokes

The Strokes, 1998 yılında New York’ta kurulmuştur. Grup üyeleri Julian Casablancas, Nick Valensi, Albert Hammond Jr., Nikolai Fraiture ve Fabrizio Moretti’dir. The Strokes, günümüzün ünlü rock gruplarından Arctic Monkeys, The Killers ve Franz Ferdinand’ın esin kaynağı olmuştur. Bilindik rock gruplarının üyeleri aksine The Strokes üyelerinin her biri zengin kişilerdir. 2001 yılında piyasaya sürdükleri Is This It albümüyle “Rock Müziğin Kurtarıcısı” olarak anılmaya başlamışlar ve bu yükü kaydettikleri sonraki albümlerde sırtlanamayarak ilk albümün başarısına ulaşamamışlardır. Nisan 2020’de çıkan The New Abnormal albümü ise grubun daha önce denemediği şeyleri denediği cesur bir albüm olmuştur.


The New Abnormal

Albüme ilk bakıldığında dikkat çeken iki şey albümün ismi ve kapağıdır. Kapaktaki çizim “Bird on Money”,  ABD’li sanatçı Jean-Michel Basquiat’a aittir. Tuval üzerine yağlı boyayla yapılan tablo, “Bird” lakaplı Charlie Parker anısına yapılmıştır. Albümün ismi, çıkış tarihinden dolayı pandemide sıkça kullanılan “Yeni Normal” termini anımsatsa da grubun solisti Julian Casablancas’ın New Musical Express’e verdiği röportaja bakıldığında ismin 2018’deki yangınlardan sonra California Valisi Jerry Brown’ın sözlerinden geldiği anlaşılıyor.

“Şarkıcıya göre ‘New Abnormal’ başlığı eski California Valisi Jerry Brown’un bir sözünden alıntı. ‘New Abnormal’ Brown’un 2018’deki Malibu Yangını sırasında söylediği bir söz, Küresel Isınma ve Coronavirus arasında bir paralellik var. İkisi de gerçekliğimizi tehdit ediyor.” (Lim, 2020)

İlk albümün hemen ardından grup üyeleri yeni bir albüm kaydetmek için kollarını sıvamıştır. Is This It’in getirdiği başarıyı bir daha yakalayamama korkusunun getirdiği zorunluluktan müzik yapma hissi albümlere yansımıştır. 2. stüdyo albümleri Room On Fire hakkında iyi şeyler söylense de, 3. Albümleri First Impressions Of Earth, grup için kötü gidişatın başladığı albümdür. Grup üyelerinin uyuşturucu ve alkol problemleri de bu dönemde başlamıştır. 2011’de piyasaya sürülen Angles albümünde ise grup üyeleri birbirlerinden iyice uzaklaşmış, hatta solist Julian Casablancas vokallerin büyük bir çoğunluğunu tek başına kaydetmiştir.

Sonuç şaşırılmayacağı üzere albüm kaydetmek istemeyen bir grubun kaydettiği bir albüm gibi olmuştur. 2013 yılındaki Comedown Machine albümü için işler daha da kötüye gitmiş; albüme özel bir kapak tasarlanmamış, tur ve albüm tanıtımı yapılmamıştır. Julian Casablancas’ın kurduğu The Voidz, Fabrizio Moretti’nin remix yapmaya başlaması, Albert Hammond Jr.’ın solo çalışmaları sonucu üyeler başka yönlere doğru yol almıştır. Grup üyeleri yeniden bir araya gelip Future Present Past adında bir EP kaydetseler de yeni bir albüm kaydetmeleri beklenmemiştir.

Kısa süre sonra ünlü yapımcı Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Adele, Slayer, Johnny Cash ve Metallica gibi sanatçı/gruplarla çalışmıştır) ile beraber albüm kaydettikleri söylentisi çıkmıştır. Rick Rubin’in de yardımıyla grup bu albümde New Wave, Synth Pop ve Indie Rock gibi türleri harmanlayarak kendine has bir sound ortaya çıkarmıştır. Albüm, bir The Strokes albümü olduğunu dinleyiciye hissettirse de sürprizlerle dolu olduğunu da hissettirmeyi başarmıştır. Şarkı sözlerinde Julian Casablancas’ın 2019’da yaşadığı ayrılığın izlerini görebilmek mümkündür. Casablancas’ın diğer bir grubu olan The Voidz izleri de sıkça görülür.

Albümde 9 şarkı bulunsa da şarkılar çok katmanlı ve diğer albümlerdeki şarkılara göre daha uzun sürelidir. Şarkılar arasında stüdyoda mikrofona yansıyan bazı cümleler de kesilmeyerek albüme eklenmiştir. Bunlardan biri son şarkı Ode to the Mets’teki “Drums please, Fab.” cümlesidir. Şarkıda bu cümleye kadar herhangi bir davul sesi duyulmaz ve bu cümleden sonra baterist Fabrizio Moretti davul çalmaya başlar. Ayrıca Bad Decisions şarkısında ünlü şarkıcı Billy Idol’ın Dancing With Myself şarkısının ana riffi kullanılmıştır. Grup üyelerinin kavgalı olduğu zamanlarda yöneldikleri solo projeleri ve yapımcı Rick Rubin’in sihirli dokunuşlarıyla ortaya çıkan albüm müzik otoritelerince beğenilmiştir.

Sonuç

The New Abnormal, Is This It’ten beri kayıt süreci en stressiz geçen, egoların getirdiği engellerin bir kenara bırakıldığı ve grup üyeleri arasında şeffaflığın yeniden oluştuğu bir albüm olmuştur. 20 yıldır birlikte olan bu beşlinin grup halinde ve solo müzik kariyerlerindeki deneyimlerinin sonucu bu albümde görülmektedir. Albüm, 2021 Grammy Ödülleri’nde “Yılın En İyi Albümü” ödülünü kazanmıştır. The Strokes; yeni bir Is This It yapamasa da, The New Abnormal ile değişimin kötü bir şey olmadığını göstermiştir.

 

Yazar: Kerem Karabulut
Editör: Merve Bektaş

 

Kaynakça:

Görsel Kaynakça:

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.