2020 Yılına Adını Veren Likya Başkenti: Patara

22.06.2020
2020 Yılına Adını Veren Likya Başkenti: Patara

Antalya’nın Kaş ilçesi sınırlarında bulunan, kitabelerde ve sikkelerdeki yazılış şekli ile Lykia dilinde pttara olarak geçen Patara, antik devirler boyunca Lykia bölgesinin en önemli şehirlerinden biridir.
2018 Troya Yılı ve 2019 Göbeklitepe Yılı’ndan sonra bu sene, 2020 Patara Yılı ilan edilmiştir.

2020-yilina-adini-veren-likya-baskenti-patara

LİKYA BİRLİĞİ’NİN GÖZDE KENTİ


Patara M.Ö. 3. yy’da Ptolemaios egemenliğine girmesiyle Likya’nın önder kenti durumuna gelmiştir. Bu durum, Patara’nın Roma’ya karşı özerkliğini ve Rhodos’a karşı da bağımsızlığını kazandığı M.Ö. 167-168 yılında resmileşmiştir ve Patara, Likya Birliği’nin başkenti olmuştur.
Yunan Tanrısı Apollon’un doğduğu yer ve kehanet merkezi olarak bilinen Patara, Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahipti. Ayrıca St. Paul Roma’ya gitmek için Patara’dan gemiye binmiştir. İmparator Konstantin’in başkanlık ettiği M.S 325’teki İznik Konsülü’nde Lykia’nın tek imza yetkilisi Piskopos Eudemos’un, Patara Piskoposu oluşu da Patara’nın bu devirde mühim bir kent olduğunun kanıtıdır.
Noel Baba olarak bilinen Antik Myra kentinin piskoposu, Saint Nicholas’ın doğum yeri de Patara’dır.

KENTİN MİMARİSİ


Lykia Birliği toplantıları çoğunlukla Patara’da yapılmaktaydı. Bu sebeple, 2010 yılında TBMM tarafından restore ettirilen dünyanın ilk demokratik meclisinin toplandığı Likya Birliği Meclis Binası Patara’da yer almaktadır.
Patara Antik Kenti, Meclis Binası dışında çok sayıda kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde yaklaşık 4.5 metresi ayakta kalabilmiş, orijinali 12 metre olan, İmparator Nero tarafından Patara Limanı’na yaptırılan deniz feneri, günümüze kadar gelebilmeyi başarabilmiş en eski deniz feneri unvanına sahiptir.
Lykia sınırları içerisinde yer alan yolların ölçüleriyle birlikte listesi sunulan Yol Anıtı, Anadolu’dan Roma’ya gönderilecek tahılların burada depolandığının da kanıtlarından olan Granarium yani tahıl deposu, Roma Zafer Takı, Saray, Tiyatro, Korinth Tapınağı, Vespasian Hamamı ve Sütunlu Cadde, bir bölümü kumlar yüzünden kaybolan antik kentte görülebilecek kalıntılardan bazılarıdır. Kent mimarisinin genel olarak bakıldığında hem dönemsel hem de mimari açıdan oldukça gelişmiş bir düzeyde olduğu görülmektedir.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN KUMSALI


Xanthos Vadisi’nde denize açılan tek yer olan Patara’nın plajı 18 km. uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kumsalıdır.
Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan bu kumsal, Çevre Bakanlığınca “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiştir.
Yaz dönemi boyunca 19.00-08.00 arasında Patara Plajı caretta carettalara bırakılmıştır. Bu sebeple belirtilen saatlerde plaja giriş yasaktır.

Patara Antik Kenti, turizm sezonunda 8 30-19 00 diğer dönemlerde ise 8 30-17 30 saatlerinde ziyarete açıktır.

Yazan: F. Eren Oluç

Kaynakça
http://www.antalya.gov.tr/
https://muze.gov.tr/
https://www.kulturportali.gov.tr/

ETİKETLER: , , ,
YAZAR BİLGİSİ
Fatih Eren Oluç
Fatih Eren OLUÇ 26 Ağustos 2000'de Antalya'da doğdu. Antalya Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans öğrencisi. Tenis oynamayı, seyahat etmeyi, yemek yapmayı; farklı alanlarla ilgili okumayı, yazmayı seviyor. MozartCultures topluluğunda yazar ve sosyal medya yöneticisi olarak görev alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.