Apollo | Yunan Mitolojisi

Apollo | Yunan Mitolojisi

Apollo ve Artemis’in Doğuşu:

Yunan Mitolojisini okuyanlar, Zeus’un ne kadar çapkın olduğunu bilir. Normalde Zeus ve Hera evlidir ancak Zeus sürekli başka kadınlarla birlikte olur. Yine bir gün, Hera Zeus’un onu aldattığını ve Leto’nun hamile olduğunu öğrenir. Bunun üzerine, Leto’nun herhangi bir toprakta hamile kalmasını veya çocuk doğurmasını imkansız hale getirir. Bunun üzerine, Zeus Leto’yu doğum yapabilmesi için bir bıldırcına dönüştürür. Leto, bunun üzerine Delos adasında doğum yapmaya karar verir çünkü Hera’nın engellediği şekilde bir toprak yoktur da, su ve kumlar vardır. Ayrıca sürekli olarak gelen dalgalardan ve rüzgardan, haritada belli bir yeri de yoktur. Letos doğum yaptıktan sonra adaya Delos adı verilir ve sabit bir ada haline gelir.  İkiz çocukları, Apollo ve Artemis’i (Artemis’in adı Latince Diana’dır) dünyaya getirir. Daha önce belirttiğimiz gibi Apollo’nun güneş gibi parıldayan saçları vardır. Artemis de beyaz tenli ve siyah saçlıdır. Apollo, Güneş’e benzerken Artemis ise Ay’a benzer. Apollo ve Artemis’in doğduğunu öğrenen Hera, üzerlerine vahşi yılanları gönderir. Çocuklarıyla yılandan kaçmaya başlayan Leto, bir su kenarına gider. Ancak, orda yaşayan köylüler su içmelerine izin vermez ve Leto, onları kurbağaya çevirir.

yunan-mitolojisi

Zaman içerisinde, Apollo ve Artemis büyür. Zeus onlara Hephaestus (ateş ve metal tanrısı) tarafından yapılmış oklar ve yaylar gönderir. Bu ok ve yaylar sayesinde kendilerini geliştirirler. Artemis, kendisini avcılığa adarken Apollo ailesinin üzerine gönderilen yılanın intikamını almak ister. Apollo, yılanın önce gözüne, sonra da kalbine, en son da ağzına bir ok atar. Böylece, yılanın intikamını almış olur.

Defne ve Apollo

Yunan mitolojisini bilen herkes Apollo’yu da bir şekilde duymuştur. Apollo (Yunanca: Απόλλων), müziğin, güneşin ve şiirin tanrısıdır, aynı zamanda Artemis’in ikiz kardeşidir. Apollo denilince akıllara lir, yay ve defne yapraklarından yapılmış tacı gelir. Peki Apollo’nun defne yapraklarından taktığı taç ne içindir ve neyi simgeler?

Berni(1625)

İlk olarak, mitolojik arkaplanına baktığımız zaman Defne (Peneus ve Gaia’nın kızı)  ve Apollo’nun mitini anlatmak gerekiyor. Apollo, öldürülemez denilen ejderhayı öldürdükten sonra kendisine oldukça güvenmeye başlamıştır. Bu zafer sonrası oku ve yayı ile uğraşan Cupid’i (veya Eros) gördükten sonra ondan daha yetenekli olduğunu ve onu yenebileceğini iddia eder. Apollo’nun böbürlenmesine dayanamayan Eros, Apollo’nun kalbine ok atar ve Apollo’nun karşısına güzeller güzeli Defne (su/orman perisidir aynı zamanda) çıkar. Apollo, okun etkisinde Defne’ye (Yunanca: Δάφνη) aşık olur. Peneus’un kızı olan Defne ise ondan hiç etkilenmez çünkü Eros, Defne’nin Apollo’dan nefret etmesi için kalbine bir ok atmıştır. Apollo’dan kaçmaya çalışmıştır ve tam Apollo’nun Defne’yi yakalayacağı sırada babasının onu bir ağaca dönüştürmesini istemiştir. Defne, Apollo onu yakalamadan bir defne ağacına dönüşür ve sonsuza kadar bir ağaç olarak kalır. Apollo da Defne’nin yapraklarından kendisine bir taç yapar ve hep onu takar. Defne çelengi o günden beri zaferin simgesi olarak kullanılır. Hatta, yüksek lisans öğrencilerine bile takılır.

Hyacinthus ve Apollo

Hyacinthus, Yunan mitolojisinde Spartalı ve son derece güzel bir prenstir. Hyacinthus’u hem tanrı Apollo, hem Zephyrus (Adı, batı rüzgarı anlamına gelmektedir) de sevmektedir. Ancak, Hyacinthus Apollo’yu seçer. Apollo, ona bildiği her şeyi öğretir. Zephyrus bütün bunları kıskanır. Bir gün, Apollo Hycanthus’u yarışa davet eder ve disk atmasını ister. İlk olarak Apollo diski atar ancak attığı disk, Zeyphrus yönünü değiştirdiği için yere düştüğünde  sıçrayarak Hyacinthus’un yüzüne gelir. Herkesin beğendiği Hyacinthus, orada ölür ve kanları yere dökülür. Hyacinthus’un yere dökülen kanlarından çiçekler oluşur. Bu çiçekler de Hyacint olarak bilinen sümbül çiçeğidir.

 

Kaynakça:

www.greek-gods.info

Milline, M. (2011) Myth of the Week: Hyacinthus http://madelinemiller.com/myth-of-the-week-hyacinthus/#:~:text=Hyacinthus%20was%20a%20beautiful%20Spartan,to%20practice%20throwing%20the%20discus.&text=Hyacinthus%20ran%20laughing%20after%20it,in%20the%20head%2C%20killing%20him.

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Laurel_wreath#:~:text=It%20is%20a%20symbol%20of,a%20garland%20around%20the%20neck.&text=In%20Rome%20they%20were%20symbols,versions%20are%20usually%20complete%20rings.

Youtube, See You in History/Mythology

Apollo and Arthemis (2019) https://www.youtube.com/watch?v=goff68zSTgs

Apollo and Daphne (2018) https://www.youtube.com/watch?v=0yK7x9ju1ZU

Apollo and Hyacinth (2019) https://www.youtube.com/watch?v=_4DrBSzecHU

Görsel Kaynakça:

1 2 3 4

 

YAZAR BİLGİSİ
Pınar Beçken
Pınar Beçken, Bursa'da doğdu. İngiliz dili eğitimi 2.sınıf öğrencisi. Batı edebiyatına ve dil çalışmalarına ilgili. İnternette içerik üretmeyi seviyor ve birçok yerde gönüllü olarak çalışıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.