Bir Çırpıda Okunabilecek 10 Kitap

11.06.2021
Bir Çırpıda Okunabilecek 10 Kitap

Dört Sosyoloji

Feminizmler Tarihi

Feminizmler Tarihi

Yazar: Florence Rochefort
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 108
Feminizmler Tarihi, okuyucuya feminist düşüncenin ve kadın hareketinin ayrıntılı bir tarihini sunan bir kitap değildir. Belirli bir feminist ideolojiye odaklanmadığı gibi dönemsel olarak öne çıkan feminist bir düşünür ya da öncünün hayatını konu edinmez. Feminizmler Tarihi, pek çok araştırmaya konu olmuş eşitlik mücadelesini kısa değinmelerle ve derine inmeden anlatır. Bu sebeple kitap sayfa sayısı olarak az, anlatım olarak hafiftir. Farklı kollara ayrılan feminist ideolojiler ve önemli isimlere değinilen kitap, feminist tarihe giriş niteliğindedir.

 

İletişimin ABC’si


İletişimin ABC’si

Yazar: Ünsal Oskay
Yayınevi: İnkılap Kitabevi
Sayfa Sayısı: 135

İletişimin ABC’si, Türkiye’de iletişim biliminin kurucularından sayılan Ünsal Oskay’ın kitle iletişimini unsurlarına ayırarak ele aldığı kitabıdır. Oskay, iletişimi gerek hayatın içinden gerekse iletişim sektöründen pek çok örnek sunarak parçalarına ayırır. İletişim süreçlerinde kitleye ulaşmanın inceliklerini, ne zaman ve nasıl ulaşılacağını, kitleyi tanımayı ve kültürel farklılıkların iletişim sürecindeki etkisini anlatır. Akıcı bir anlatıma sahip olan kitap, 20 sayfalık açıklamalı kaynakçasıyla ileri okuma önerilerini de okuyucuya sunmuş olur.

Sevgi Üstüne

Sevgi Üstüne

Yazar: Jose Orgeta Y Gasset
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 135

Albert Camus’nün Nietzsche’den sonra belki de en büyük Avrupa’lı yazardır. dediği Ortega Y Gasset, Sevgi Üstüne kitabında kavramı bir filozofun gözünden irdeler. Gasset, pek çok atıfta bulunarak sevginin farklı bakış açılarından ele alınışını okuyucuya sunarken, algılanan ve çarpıtılan sevgiye de değinerek toplumu eleştirir.

“Descartes bile pencereyi açıp sokaktan geçen insanları gördüğünü sandığında, aslında doğruyu söylemediğini fark etmiştir. Peki, Descartes’ın gördüğü -chapeaux et manteaux: rien de plus- (Şapkalar ve paltolar: Başka hiçbir şey.) aslında nelerdi? Aslında hiçkimse nesneleri çıplak gerçeklikleri içinde görmez.” (Gasset, 2017, s. 30)

Gürültüden Müziğe

Gürültüden Müziğe

Yazar: Jacques Attali
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 201

Jacques Attali, bu kitapta müziğin tarihsel gelişimini aktarırken onun toplumsal dönüşümlerden etkilenişini de çarpıcı örneklerle okuyucunun gözünde somutlaştırır. Kitap, müziğin kurban etmek ile olan ilişkisi ve ayinlerin bir toplum için söyledikleri gibi konulara değinerek toplumla müziğin ilişkisini irdeler. Yakın dönemde ise sanayileşme sonrasında ortaya çıkan 60’lar kuşağının güçlü bir dışavurum aracı olarak müzikten, kapitalist piyasada dolaşıma giren müziğe kadar yaşanan dönüşümleri okuyuca akıcı bir biçimde sunar.

“… sınıflandırma tüketicilerin değil, yapımcıların arzularını yansıtır. Ve bir hit-parade’da bulunan şarkının iniş hızı, çabucak sırada bekleyen yeni şarkıların sayı ve kalitesine bağlı oluverir.” (Attali, 2017, s. 130)

Dört Roman

Denizin Çağrısı

Denizin Çağrısı

Yazar: Jack London
Yayınevi:
Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 173

Jack London’ın aşina olunan gezgin ve maceracı hikayelerine benzer fakat daha ziyade gençliğin ilk heyecanlarına odaklanan bu eser, bir çocuğun evden kaçıp denizlere açılışını konu edinir. Yaşadığı hayatın tekdüzeliğinden hoşnut olmayan Joe, çözümü açık denizlere açılıp özgür olmakta bulur. Jack London denizcilik tecrübelerini anlatımına ustaca işlerken, gençliğin atılganlığına karşılık yaşamın hoyrat cevapları Denizin Çağrısı‘nın asıl meselesi olur.

“Özgürlüğün gerekliliğine inancım sonsuz. En yüce ruhlar özgürlük içinde yeşermiştir.” (London, 1982, s. 62)

Boşlukta Sallanan Adam


Boşlukta Sallanan Adam

Yazar: Saul Bellow
Yayınevi: Cem Yayınevi
Sayfa Sayısı:
214

Saul Bellow’un ilk yayınlanan eseri olan bu kitap, hayatına bir amaç edinmek için günlerini geçiren Joseph’in hikayesine odaklanır. Günlük şeklinde ilerleyen roman, ana karakterin askere çağırılmayı beklerken yaşadığı ruhsal iniş çıkışları anlatır. Eşi, akrabaları ve arkadaşlarıyla girdiği diyaloglar ve bu diyalogların yorumlanış biçimi karakterin ruh halinin bir resmini çizer.

“Fiziksel acı duymak, yaşadığımızı anlamamıza yardım eder. Öte yandan yaşama sarılmak, yaşamı sürdürmek için bizi kışkırtacak olaylar yoksa bu tür olayları arar, ortam hazırlar ve tekdüze, kaygısız, önemsiz yaşamaktansa utanç ya da acı duymayı yeğ tutarız.” (Bellow, s.90)

Düşüş

Düşüş

Yazar: Albert Camus
Yayınevi:
Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 102

Düşüş, Camus’nün diğer anlatımlarına benzer olarak roman şeklinde bir eleştiri ve düşünce eseridir. Avukat Clamence üzerinden yaşamdan aşka, ilişkilerden mutluluğa kadar pek çok konu üzerinde fikirler üretilir. Bazen öfke bazen pişmanlık izlerine rastlanan roman, Camus’nün anlatımıyla birey üzerinden varoluşçuluğun irdelendiği bir kitaba dönüşür.

“İnsanlar gösterdiğiniz nedenlere, içtenliğinize ve acılarınızın ağırlığına ancak siz öldüğünüzde inanırlar. Hayatta olduğunuz sürece durumunuz kuşkuludur, ancak onların kuşkuculuğunu hak edersiniz.” (Camus, 2019, s. 54)

Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk


Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk

Yazar: Wilhelm Genazino
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 160

Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk, Heidegger üzerine doktorasını yapmış bir filozofun mezuniyetinden sonra kendisine sunulanlarla yaşamını idame ettirdiği hikayesini anlatır. Entelektüel birikimi sayesinde çevresindeki her şeyi derin bir melankoliyle irdeleyen ana karakter bir çamaşırhanede yardımcıdır. Hayatının gidişatı üzerine memnuniyet belirtisi göstermemesine rağmen sevgilisinin isteklerine karşı kayıtsızdır. Genazino, kişinin ruhsal çöküşünü göze parmak sokmadan ama bir o kadar da aleni biçimde anlatır.

“Çok konuşuyorsun, çok dinliyorsun, çok kahve içiyorsun, tanımadığın odalarda çok oturuyorsun, kötü uyuyorsun, uzun zaman uyanıksın, yüzeysel şeyleri fazla düşünüyorsun, fazla umut ediyorsun, kendini fazla teselli ediyorsun.” (Genazino, 2021, s. 93)

Bir Hikaye ve Bir Masal

Bir Gemide

Bir Gemide

Yazar: Ferit Edgü
Yayınevi:
Alfa Yayınları
Sayfa Sayısı: 103

İlk olarak 1978 yılında yayınlanan Bir Gemide, bir yıl sonra Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görüldü. İçerisinde 8 öykü bulunan eserde Ferit Edgü, toplumda gördüğü sorunlardan, samimi ilişkilere ve yazarlık buhranlarına kadar pek çok konuya değinir. İçten yazım dili ve şiirsel anlatıma sahip kitap, keyifli bir okuma sunar.

“Yalnız bir gün, daha doğrusu bir akşam, soyunup yatağa girmeden önce, o tüm saflığı içinde bir söz söyledi ki delinmez sandığım ciğerimi deldi:
-Biliyor musun, senden önce ben burda yok gibiydim.” (Edgü, 2019, s. 78)

Altın Çanak

 

Altın Çanak

Yazar: Ernst Theodor Amadeus Hoffmann
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 128

E. T. A Hoffmann, eserleriyle Victor Hugo, Charles Baudelaire, Dostoyevski, Edgar Allan Poe gibi yazarları etkileyen Alman besteci, yargıç ve yazardır. Altın Çanak’ta anlattığı hikaye ise üniversiteli bir genç olan Anselmus’un başından geçenlerdir. Gencin bir elma sepetini devirmesinin ardından başına gelenleri konu edinen masal, mistisizm öğeleriyle bezeli bir okuma sunar. Okuyucu, esrarengiz karakterler ve kötü niyetli cadılarla başeden Anselmus’u tanırken, bazı yerlerde kendisini de hikayenin bir parçası olarak bulur.

“… inancını yitirmenin suçlusu sen değilsin, bunun tek suçlusu tahripkar bir şekilde yüreğinin derinliklerine nüfuz ederek seni kendi kendine yabancılaştırmaya uğraşan düşman bir ilkedir.” (Hoffmann, 2021, s. 111)

Yazar: Melin Durmaz
Editör: Başak Tufan

Kaynakça:

  • Attali, J. (2017). Gürültüden Müziğe. (Türkmen, G. G. Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Bellow, S. (t.y.). Boşlukta Sallanan Adam. (Olcaytu, N. Çev.). İstanbul: Cem.
  • Camus, A. (2019). Düşüş. (Demirhan, H. Çev.). İstanbul: Can.
  • Edgü, F. (2019). Bir Gemide. İstanbul: Alfa.
  • Gasset, J. O. Y. (2017). Sevgi Üstüne. (Salman, Y. Çev.). İstanbul: Yapı Kredi.
  • Genazino, W. (2021). Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk. (Turhan, S. Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Hoffmann, E. T. A. (2021). Altın Çanak. (Uğurlar, B., Noyan, T. Çev.). İstanbul: Can.
  • London, J. (1982). Denizin Çağrısı. (Yeğin, Ş. Çev.). İstanbul: Can.
  • Oskay, Ü. (2020). İletişimin ABC’si. İstanbul: İnkılap.
  • Rochefort, F. (2020). Feminizmler Tarihi. (Altun, Ö. Çev.). İstanbul: Sel.

Görsel Kaynaklar

 

YAZAR BİLGİSİ
Melin Durmaz
Melin Durmaz, 1997 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema, sosyoloji ve iletişim gibi alanlarda içerik üretiyor. Deneme ve hikâye yazıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.