İnsanlık Tarihindeki En Ölümcül Terör Saldırısı: 11 Eylül Saldırıları

İnsanlık Tarihindeki En Ölümcül Terör Saldırısı: 11 Eylül Saldırıları

 

 

Amerikan Ordusu 31 ağustosta Afganistan’dan son birliklerini çekti ve 11 Eylül saldırıları, 20 yılın ardından on binlerce kişinin ölümüne ve trilyon dolarlara mal olduktan sonra ilk kez “savaşsız” olarak anıldı.

“…zayıfın güçlü ve güçlünün ahlaki tereddütleri nedeniyle zayıf olduğu şaşırtıcı bir dönemde yaşıyoruz ve zayıf olan taraf, kural tanımazlığı yüzünden güçleniyor.” (Özdemir, 2002)

-Otto Von Bismarck

 

Saldırı Nasıl Yaşadı?

O sırada ABD’nin doğu kıyılarında uçmakta olan 4 uçak, kalkışlarından kısa bir süre sonra kaçırıldı. İlk saldırıda uçak, binanın kuzeye bakan tarafına, 93 ile 99. katların arasına girdi.  Saatler 09:03’ü gösterirken ikinci uçak, Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesine çarptı. Üçüncü uçak ise başkent Washington’da bulunan Pentagona çarptı. Dördüncü uçak ise Pennsylvania’da Stonycreek’te bir alana düştü. (BBC , 2021)

Pentagon

 

Bütün bunlar yaşanırken Dönemin Başkanı George W. Bush saldırıyı bir okul ziyaretindeyken kameralar karşısında öğrendi. İlk saldırıdan itibaren medya an be an tüm Dünya’ya bu saldırıyı servis ediyordu.

George W. Bush’un saldırıyı öğrendiği ana ait bir kare.

 

Saldırıdan 5 gün sonra New York eyaleti, terör karşıtı olan ve terörizm adı altında bir suçun var olduğunu kabul eden katı yasaları meclisinden geçirdi. (Euro News , 2021)

Amerika, saldırının üzerinden 1 ay geçmeden 7 ekimde Taliban hedeflerine hava saldırısı düzenledi.

Uluslararası Güvenlik

14 Kasım 2001 Tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey, üyelerine Afganistan’da bir geçiş yönetimi kurmada “merkezi bir rol” çağrısında bulunan ve üye devletleri istikrarı ve yardım dağıtımını teşvik eden; onları barış gücü göndermeye davet eden 1378 sayılı kararı kabul etti. (Euro News, 2021).

Bu saldırının yaşanması soğuk savaşın yarattığı askeri güvenlik algısını değiştiren bir dönüm noktası olmuştur. Güvenlik kavramının kapsamının; küresel terör, örgütlü suç şebekeleri, uyuşturucu, silah ve insan ticareti, yasa dışı göç, etnik ve dinsel nitelikli çatışmalar ve kitle imha silahlarındaki artış gibi tehditlerle daha da genişlediğini göstermektedir. (Uluslararası Politika Akademisi, 2012)

 

George W. Bush’un 27 Eylül Kongre konuşmasındaki sözleri de bu güvenlik politikasının değiştiğinin bir tezahürüdür.

“Emrimizdeki tüm kaynakları, her türlü istihbarat aracını, her türlü hukuki yaptırımı, her türlü mali etkiyi ve gerekli her türlü silahı, küresel terör şebekesini yok etmek ve ele geçirmek için kullanacağız. Teröristlerin mali kaynaklarını kurutacağız, onları birbirlerine düşüreceğiz, sığınacak ve dinlenecek bir yer kalmayıncaya kadar onları bir yerden başka bir yere takip edeceğiz. Terörizme yardım eden ve onu barındıran devletleri takip edeceğiz. Dünya üzerindeki tüm devletler şimdi bir karar vermek zorunda: Ya bizimlesiniz ya da teröristlerle. Bugünden itibaren, terörizme yataklık eden veya destek sağlamaya devam eden her devlet Birleşik Devletler tarafından düşman bir rejim olarak görülecektir. Milletimiz uyarılmalı. Saldırılardan muaf değiliz. Fakat Amerikalıları korumak için terörizme karşı savunma önlemleri alacağız” (Gölçek, 2017)

Bush’a göre, Soğuk Savaş döneminde uygulanan çevreleme ve caydırıcılık gibi stratejiler hâlâ bazı durumlarda uygulanabilirdir fakat yeni tehditlere yetersiz kalmıştır ve muhtemel düşmanların kullanacakları silahların yaratacağı yıkımın büyük olması nedeniyle somut bir saldırı beklemek yerine, savaşları o devletlere götürmek gerekmektedir.

Bush daha çok ABD’nin üstünlüğüne, üstü kapalı bir biçimde “öteki” olarak tanımlanmış İslam ülkelerinin özgürleştirilmesine, diğer devletlerle iş birliği ve ittifakların geliştirilmesine dikkat çekmiştir.

Bu söylem ve görüşlerle pratikte bir barış ortamı yaratılacağı izlenimini vermektedir. Ancak bazı kesimlerin görüşüne göre ABD, hegemonyasına rakip olabilecek potansiyel aktörleri mutlak bir denetim altına almak ve uluslararası sistemi ve gündemi kendi önceliklerine ve tercihlerine göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla ABD’nin önceliği ya da temel problematiği, terörizm ve onun neden olduğu sorunlar olmamıştır; ABD, terörle mücadeleyi amacına ulaşmak için bir araç olarak kullanmıştır. (Gölçek, 2017) Amerika’nın 2003 yılında Irak’ı “kimyasal silah var” tehdidiyle işgal etmesi bu görüşü destekler niteliktedir.

 

11 Eylül’ün Bilançosu

Saldırılarda, (19 uçak korsanı dışında) toplam 2977 kişi hayatını kaybetti.

Kaçırılan dört uçakta bulunan 246 yolcu ve mürettebatın tümü hayatını kaybetti.

İkiz Kuleler ‘de 2606 kişi çarpma anında veya daha sonra yaralarından dolayı yaşamını yitirdi. Pentagon’da 125 kişi öldü.

Savaşın 10’uncu yılında sadece 2011’de 3 bin 133, toplamda ise 17 bine yakın sivil hayatını kaybetti.

Sadece ilk 10 yılda savaşa 444 milyar dolarlık harcama yapan ABD, bölgede 1800 askerini yitirdi.

11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere, özellikle Batı’da Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında büyük artışa ve islamofobinin giderek derinleşmesine neden oldu. Medyada “İslamcı terör” ve “radikal İslam” sık sık yer bulmaya başladı.

30 Ağustos 2021: ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı.

Yazar: Yücelhan Danacıoğlu
Editör: Başak Tufan

Kaynakça:

Görsel Kaynakça 

https://tr.euronews.com/2021/09/10/abd-gizli-servisi-11-eylul-sald-r-lar-n-n-hic-yay-nlanmam-s-fotograflar-n-paylast

https://onedio.com/haber/15-madde-ile-hafizalardan-silinmeyen-11-eylul-saldirilari-365947

https://tr.wikipedia.org/wiki/11_Eyl%C3%BCl_sald%C4%B1r%C4%B1lar%C4%B1 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-11-eylul-saldirilarini-20-yilinda-en-uzun-savasini-bitirmis-olarak-anacak/2360986

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Yücelhan Danacıoğlu
Yücelhan DANACIOĞLU 1999 yılında Zonguldak’ta doğdu. Bilecik Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesini 2017 yılında bitirdi ve şuanda Marmara Üniversitesi'nde Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğrenimini sürdürmektedir. 21 Haziran 2020 tarihinde MozartCultures ekibine katılmıştır. Sosyoloji, Politika ve Tarih alanında yazılar yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.