Polisiye Edebiyata Başlangıç İçin 5 Kitap Önerisi

22.04.2021
Polisiye Edebiyata Başlangıç İçin 5 Kitap Önerisi

İlk örneklerinin 19. yüzyılda yazıldığı kabul edilen polisiye türü, ilk zamanlarından günümüze kadar olumsuz eleştirilere maruz kalsa da geçen her gün güçlenerek kendini edebiyat dünyasına kabul ettirmeyi başarmıştır. Sizler için polisiyeye giriş mahiyetinde 5 kitap derledik. Keyifli okumalar!

1. Sherlock Holmes – Kızıl Dosya, Sir Arthur Canon Doyle

1887’de yayınlanmaya başladığı tarihten itibaren toplamda 56 hikâye ve 4 romandan oluşan bir külliyata dönüşen Sherlock Holmes serisinin başlangıç kitabı olan Kızıl Dosya (Türkçeye Kızıl Soruşturma, Kızıl Vaka gibi isimlerle de çevrilmiştir), hem polisiye edebiyata hem de seriye başlamak için en uygun kitaplardan biridir. Kitap, Afganistan’dan dönüş yapan ve ev aramakta olan Doktor John Watson’un bir kimya laboratuvarında tanıştığı Sherlock Holmes ile Baker Sokağı’ndaki eve taşınmasıyla başlar. Watson’un cinayet mahalline davet edilmesiyle bu ikilinin ilk maceraları da başlamış olacaktır. İkili, bu ilk olayda, deniz aşırı topraklardan gelen ve bir efsaneyi andıran olaylar dizisi ve karşılaştıkları cinayet arasında nasıl bir bağ olduğunu çözmeye çalışacaklardır.

2. Doğu Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie

Cinayet işlemek için çok farklı ve bulunması zor yerler seçilebilir fakat bunların içinden en radikallerden biri hareket hâlinde olan bir trendir. Kalkış yaptığı istasyonda binen yolcularının kimlikleri ve sayıları net bir şekilde belli olan bir trende cinayet işlemek ve bundan kurtulmaya çalışmak hiç de kolay değildir, hele ki yolculuk ettiğiniz trende Agatha Christie’nin meşhur dedektif karakteri Hercule Poirot varken. Halep’ten kalkıp Konya’da soğuk bir havada kısa bir mola veren Doğu Ekspresi, İstanbul’a doğru yola koyulur. İstanbul’da aldığı yolcularla Avrupa’ya doğru yolculuğuna devam eden tren, kar fırtınasının yolu kapatması nedeniyle durmak zorunda kalacaktır. Yolcular için işler iyi gitmezken üstüne trenden bir erkeğin, odasında birçok bıçak darbesiyle öldürülmüş hâlde bulunmasıyla durum onlar adına daha da korkunç bir hâl alacaktır. Cinayeti kimin işlediği ile ilgili herkes birbirinden kuşkulanırken trende ünlü dedektif Hercule Poirot’nun olduğunun öğrenilmesiyle gerekli soruşturmanın yapılması için Poirot’ya ricada bulunulur ve akılları zorlayacak macera başlar.

3. Münih’e kadar 6 Mezar, Mario Puzo

The Godfather (Baba) kitabının yazarı Mario Puzo’nun kaleme aldığı kitap, her ne kadar hacim olarak küçükmüş gibi görünse de hikâye ve gerilim unsurlarının etkileyiciliğiyle okuyucuları tatmin edebilecek bir seviyededir.

Kitap, olağanüstü hafızasıyla ve şifre çözme yeteneğiyle Amerika Birleşik Devletleri İstihbaratı’nda görevli bir subay olan Michael Rogan’ın, II. Dünya Savaşı sırasında görevlendirildiği Fransa’da yaptığı bir hata sonucu Naziler’in eline düşmesini ve tutuklu bulunduğu süre boyunca kendisine yapılanlar için 10 yıl sonra Avrupa’ya yaptığı intikam yolculuğunu anlatmaktadır. Aradan geçen bu uzun sürede Michael’in hayatı tepetaklak olmuş ve hayattaki yegâne amacı kendisini bu hâle getiren işkencecilerini bulup ortadan kaldırmak olmuştur.

4. Cingöz Recai’nin Harikulâde Sergüzeştleri, Peyami Safa

Peyami Safa’nın Server Bedi takma ismiyle 1924’te kaleme aldığı Cingöz Recai’nin Harikulâde Sergüzeştleri isimli eser, Türk edebiyatının en meşhurlarından biri olacak ve Ayhan Işık, Kenan İmirzalıoğlu gibi usta isimler tarafından beyaz perdede canlandırılacak polisiye karakteri Cingöz Recai’nin temellerini atmıştır. Eser, toplam 10 hikâyeden meydana gelmektedir.

Bu serinin ortaya çıkmasındaki asıl gaye ise Peyami Safa’nın edebi bir eser ortaya koymak istemesinden çok, geçim sıkıntılarını gidermeye çalışmasıdır. Bu sebeptendir ki yazar, bu eserlerinde kendi ismini değil, annesi Server Bedia’dan hareketle Server Bedi takma ismini kullanmıştır. Takma isimle yazdığı eserler arasında Cumbadan Rumbaya, Sözde Kızlar gibi kendinden söz ettiren kitaplar da mevcuttur. Geçimini temin etmek maksadıyla yazdığı bu eserler, edebiyat çevresinden çok ağır eleştiriler alsa da halk tarafından çok sevilmiş ve Sir Arthur Canon Doyle’un Sherlock Holmes’ü gibi uzun soluklu bir dizi hâline gelmiştir. Fakat Cingöz Recai, karşımıza Sherlock gibi bir kahraman olarak değil, Arsen Lüpen gibi bir anti kahraman olarak çıkacaktır.

5. Şibumi, Trevanian

Şibumi, ölümün felsefe ile buluşması. Yarı Rus yarı Alman asıllı Nicholai Hel, Şanghay’da doğmuş ve şehrini yönetmek için görevlendirilen Japon bir general tarafından büyütülmüştür. Küçük yaşta öğrendiği go oyununda büyük bir başarı göstermiş ve hayatını büyük bir go oyunu oynar gibi yaşamaya başlamıştır. Onun için neredeyse her şey go oyunu ile ilgilidir. Alman bir anne ve Rus bir babanın oğlu olarak Çin’de doğup Japon bir komutan tarafından yetiştirilmesi, onun dile karşı yatkınlığını da geliştirmiş ve toplamda -bir tanesi çok az kişi tarafından konuşulan Bask dili- yedi dil konuşabilen, uluslararası üne sahip amansız bir suikastçı hâline getirmiştir. Fakat geçen yılların ardından emeklilik kararı alarak kendine ait bir şatoda inzivaya çekilen Nicholai, eski bir dostunun kızına yardım etmek maksadıyla son bir görev için şatosundan çıkacaktır.

Yazar: Mustafa Altınkaya
Editör: Emine Türal

Kaynakça

  • Christie, A. (2015). Doğu Ekspresinde Cinayet. (Ç. Öztekin, Çev.) İstanbul: Altın Kitaplar.
  • Doyle, S. A. (2016). Sherlock Holmes Kızıl Dosya. (S. Günersel, Çev.) İstanbul: Timaş.
  • Puzo, M. (2014). Münih’e Kadar 6 Mezar. (H. Koyukan, Çev.) İstanbul: E.
  • Safa, P. (2018). Cingöz Recai’nin Harikulâde Sergüzeştleri. İstanbul: Ötüken.
  • Trevanian. (2017). Şibumi. (B. Çorakçı, Çev.) İstanbul: E.

Görsel Kaynakça

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Mustafa Altınkaya
Mustafa ALTINKAYA 1996 yılında Konya’da doğdu. KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2019 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümünde öğrencidir. Tarih, psikoloji, sosyoloji ve felsefe alanlarında okumalar yapıyor. Edebiyat ve sinema alanlarında ise ağırlıklı olarak polisiye türüyle ilgileniyor. MozartCultures ekibine Eylül 2020’de katıldı. “Docendo discimus (Öğretirken öğreniyoruz.)”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.