Sessiz Beatle: George Harrison

30.12.2021
Sessiz Beatle: George Harrison

George Harrison Kimdir?

Müzik dünyasında sadece 10 yıl (1960-70) kalmasına rağmen modern müzik tarihini kökten değiştirdiği düşünülen müzik grubu The Beatles’ın en sessiz ve aynı zamanda en genç üyesi George Harrison, grubun ilk dönemlerinde pek öne çıkan biri olmasa da özellikle Rubber Soul albümünün 2. şarkısı olan Norwegian Wood’daki sitar kullanımıyla kendisi ve modern müzik tarihi adına bir ilki oluşturmuştur. Bir sonraki albüm Revolver’da, Love You To ve Tomorrow Never Knows’da görebileceğimiz sitar, son olarak 1967 tarihli Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümünün 8. şarkısı Within You Without You’da duyulmuştur.

Harrison 1966 yılında Hindistan’a giderek ünlü sitar virtüözü Ravi Shankar ile tanışmış ve sitar çalmayı öğrenmeye başlamıştır. 1968 yılında grup topluca Hindistan’a, Maharishi Mahesh Yogi’nin ruhsal iyileşme kampına gitmiştir. Burada “White Album” de denilen The Beatles ve Abbey Road albümlerinde bulunan bazı şarkılar kaydedilmiştir. Meditasyona olan ilgileri grubun diğer üyelerine göre daha fazla olan ve Doğu felsefe ile ilgilenmeye başlayan Harrison ve John Lennon sayesinde klasik Hint müziği, sınırlarını aşarak çok insana ulaşmıştır. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’den sonraki albümlerde George Harrison müziğini yeniden batı yönüne doğru çevirmiştir. Grup, bu dönemde While My Guitar Gently Weeps, Here Comes The Sun gibi hit parçalar ortaya çıkarmıştır.

George Harrison ve Ravi Shankar, 1966

Within You Without You

1967 tarihli The Beatles albümü Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’de bulunur. Söz ve müziği yalnızca Harrison’a ait olan bu şarkı, ülkemizde de Erkin Koray’la birlikte görebileceğimiz Raga Rock akımının öncülerindendir. Çello, tambura, sitar ve tabla kullanılan şarkı, doğu ve batı müziğini başarıyla sentezlemiştir. Ayrıca çok başarılı bir Patti Smith coverı bulunur. George Harrison’ın dünyaya bakışını görebileceğimiz şarkının sözleri hayatın bizle ya da bizsiz her şekilde devam ettiğini, bizim sadece küçük bir parça olduğumuzu söyler: “Aslında insanın aradığı her şey kendi içindedir. Kendini değiştirebilecek tek kişi yine senden başkası değil. Kendi içinde ne olduğunu anlamaya çalış.” Harrison’ın bestelerinde baskın olan hüzün duygusunu “Dünyayı olduğu yerden izleyen ve yılların geçmesine engel olamayan bir bilgenin engel olamadığı hüznü” olarak tanımlamak yerinde olacaktır.

Solo Kariyeri

The Beatles’ın 1970 yılında dağılmasıyla birlikte Harrison, daha önce besteleyip yayınlamadığı şarkıları All Things Must Pass albümü altında toplayarak piyasaya sürmüştür. Bu albüm, The Beatles üyelerinin solo albümleri arasındaki en başarılı albümlerden biri olmuştur. Albümde bulunan My Sweet Lord şarkısında slide gitarı başarıyla kullanan sanatçı, ilerleyen yıllarda çıkardığı Living in the Material World, Cloud Nine, Brainwashed gibi albümleriyle başarısını sürdürmüştür.

Harrison’un bu yıllarda sanatsal alkış toplayan çabası “Concert for Bangladesh’dir. Konser, Doğu Pakistan’daki sivil savaş sonucu yaşanan insani bir kriz için yardım toplamak ve kamu bilinci yaratmak amacıyla organize edilmiştir. Türünün ilk örneği olan bu hayır konseri Ağustos 1971’de, New York’taki Madison Square Garden parkında gerçekleştirilmiştir. Konsere Harrison’un yanı sıra Eric Clapton, Bob Dylan, Ravi Shankar ile Ringo Starr gibi ünlü müzisyenler de katılmıştır. Harrison bu konseri doğaçlama bir The Beatles birleşmesi olarak hayal etmiştir fakat McCartney teklifi reddetmiş, Lennon ise George’un Yoko Ono’yu da konsere dahil etmek istemeyişinde ısrarlı olmasından dolayı gücenip geri çekilmiştir (Gülali, 2014).

Harrison, grubun dağılmasından sonra da devam eden meşhur John Lennon-Paul McCartney çekişmelerinde John Lennon’dan yana durmuş, 1980 yılında John Lennon’ın ölümüyle sarsılmıştır. Ayrıca Harrison, spor arabalara ve yarışa çok ilgilidir. Çocukluğundan beri biriktirdiği araba koleksiyonu vardır. Hint felsefesine inanışı hayatının sonuna kadar devam etmiştir. 1988-1991 yıllarında kadrosunda Tom Petty, Ray Orbison, Jeff Lynne ve Bob Dylan’ın bulunduğu Traveling Wilburys grubunda bulunmuştur. 1997’de gırtlak kanseri olduğu ortaya çıkmıştır. 29 Kasım 2001 tarihinde akciğerinde büyüyen kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bedeni Hint geleneklerine uygun bir şekilde yakılmış ve külleri Ganj Nehri’ne dökülmüştür.

All Things Must Pass (1970)

Son Olarak…

George Harrison ve müziğine genel olarak bakıldığında bir nahiflik görülebilir. Harrison’ın enerjisinin grubun diğer üyelerinden çok farklı olduğunu çeşitli belgesel ve kliplerde görmek mümkündür. Harrison sanki bir köşede oturmuş ve sadece müziğini yapmaya odaklanmış gibidir. Grubun en sessiz ama aynı zamanda en bilge üyesi olduğu söylenebilir. Az ama öz eserleriyle müzik tarihinde kendine sağlam bir yer edinmiştir. 29 Kasım 2002 tarihinde Londra Royal Albert Hall’da düzenlenen ve Paul McCartney, Eric Clapton ve Ringo Starr gibi isimlerin bulunduğu Concert for George’daki While My Guitar Gently Weeps performansı Harrison’ın ne kadar sevildiğini ve özlendiğini rahatça görebilmeyi sağlar.

Yazar: Kerem Karabulut
Editör: Emine Türal

Kaynakça

Görsel Kaynakça

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

  1. Erhan dedi ki:

    İyi bir gözlem ve detaylı bir inceleme olmuş, tebrikler